Koop

Juridische begeleiding

Tijdens de aankoopfase krijgt u te maken met een vaste projectnotaris met ruime ervaring en kennis. In het bijzijn van de notaris tekent u de koop-/aannameovereenkomsten. U heeft de mogelijkheid om de overeenkomsten in Nederland te tekenen. Zowel de notaris in Nederland als in Oostenrijk werken al tien jaar met KWO samen.

 

In Oostenrijk kent men juridisch drie woonvormen die van belang zijn:

  • Hauptwohnsitz: in principe bedoeld voor eigen bevolking of vast wonen (emigratie naar Oostenrijk);
  • Ferienwohnung: bestemd voor vakantiewoning, over het algemeen max. eigen gebruik van drie maanden en een verhuurverplichting.
  • Zweitwohnsitz: over het algemeen geen beperkingen in (eigen) gebruik, verhuur of hoofdbewoning.

Wat is het verschil tussen een Ferienpark en een nieuwbouwproject van Koopwoningen Oostenrijk?

  • Bij een Ferienpark gaat u deelnemen in een vakantiepark-concept. Aan deze deelname zijn vaak een aantal voorwaarden en (fiscale) kosten verbonden. O.a. is het meestal verplicht om de verhuur te laten verzorgen door een organisatie die daarvoor is gecontracteerd. (Een ander dit laten doen of zelf verzorgen is vaak niet toegestaan).
  • Over het algemeen is de btw al door de ontwikkelaar teruggevorderd, waardoor er op de woningen een fiscale verhuurverplichting rust. Dit betekent ook dat er fiscaal een verplichting is om winst te behalen. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat de verhuur goed is, maar dat ook de parkkosten laag zijn, en blijven. Een duidelijke rendementsberekening (ROI) is hierbij van belang.
  • Ook is het vaak niet mogelijk de woning langer dan een bepaalde periode (bijv. 3 maanden of een heel jaar) zelf te bewonen omdat de woning een Ferienwohnung-(vakantiewoning)bestemming heeft.
  • Hoofdbewoning (Hauptwohnsitz) is over in principe niet toegestaan.
  • Bij de woningen in de projecten van Koopwoningen Oostenrijk kent men bovenstaande beperkingen niet: men heeft volledig eigendom. Men kan deze woningen vrij verhuren, of als vakantiewoning (tweede woning) zo lang bewonen als men maar wil (tenzij expliciet anders wordt vermeld). Wanneer u gaat verhuren en de btw terugvraagt, dan kan KWO voor u een realistische rendementsberekening maken, o.b.v. ervaring met de goede verhuuropbrengsten in haar projecten. De projecten van KWO hebben geen of nauwelijks parkkosten. Ook voor de vaak direct naast de nieuwbouwprojecten gelegen faciliteiten, zoals skipistes, zwembaden, etc., zijn geen kosten en of verantwoordelijkheden verbonden. Wel de lusten maar niet de lasten.