Koop

Vragen over koop en verkoop

Veelgestelde vragen bij het kopen van een woning in Oostenrijk:
Op deze pagina geven wij antwoord op juridische,fiscale en algemene vragen, die veel gesteld worden bij het kopen van een woning betreffende onze nieuwbouw projecten, individuele nieuwbouw en bestaande woningen, maar ook bij het kopen van een woning in Oostenrijk in het algemeen. Alhoewel onze specialiteit zich voornamelijk richt op de zuidelijke provincie Karinthië hebben vele vragen en antwoorden betrekking op heel Oostenrijk. Daarnaast geven wij ook wat algemene tips bij het kopen van een woning in Oostenrijk.

de oriëntatiefase

Ik heb interesse voor een van de (nieuwbouw) woningen die door koopwoningenoostenrijk.nl worden aangeboden hoe bereik ik jullie en wat is dan de procedure?

Moet ik na dit gesprek iets ondertekenen of zijn er kosten aan verbonden?

Kan ik een reeds opgeleverde woning van koopwoningenoostenrijk.nl in Oostenrijk bekijken? Zijn er in Oostenrijk referentie projecten (woningen), die inmiddels gerealiseerd zijn? En is het mogelijk deze te bezoeken?

Ik heb zelf een bestaande woning aangeschaft in Oostenrijk via een lokale makelaar. Nu presenteert hij aan mij, als koper, een courtage rekening (zonder dit vooraf te hebben gemeld). Mag dat zomaar?

Ik heb zelf een bestaande woning aangeschaft bij een lokale Oostenrijkse makelaar. Achteraf blijkt dat de woning allerlei (verborgen) gebreken heeft en ik ook niet over alles vooraf geïnformeerd ben. Kan ik de vorige eigenaar en of de makelaar hiervoor aansprakelijk stellen?

Ik heb zelf een stuk (bouw-) grond gekocht in Oostenrijk. Nu blijk ik geen wegenrecht te hebben over de weg die naar mijn aangekochte bouwperceel loopt. De grondeigenaar en makelaar -verkopende partij heeft mij hier niet over geïnformeerd. Kan ik de verkopende parti,j die mij de grond heeft verkocht, nu aansprakelijk stellen of mijn aankoopbedrag terug vorderen?

Ik heb zelf een stuk (bouwgrond) gekocht. Nu blijkt. na informatie bij de gemeente (Markt Gemeinde), dat deze bouwgrond wel een bouwbestemming heeft, maar nog niet is omgezet naar bouwgrond en de aannemer dus niet kan beginnen met bouwen . Kan ik de makelaar-verkopende partij die mij de grond heeft verkocht nu aansprakelijk stellen?

Ik heb zelf een aannemer in Oostenrijk gevonden die voor een afgesproken bedrag mijn huis gaat bouwen. Echter, nu blijkt, dat de gemeente geen bouwvergunning voor dit type woning wil afgeven en heeft de aannemer voorgesteld een ander type woning te bouwen, dat wel is toegestaan, maar dit type is veel duurder. Ik heb de grond al gekocht. Kan ik nu de aannemer hiervoor aansprakelijk stellen?

Mijn eigen Oostenrijkse aannemer bouwt op dit moment mijn eigen huis in Oostenrijk. Nu blijkt, dat het aansluiten van Riool, Water en Stroom, een vele malen hoger bedrag is als wat de aannemer en voormalige grondeigenaar hadden geschat . Ik wil de aannemer (en/of de voormalige grondeigenaar) hiervoor aansprakelijk stellen. Kan dat?

Ik heb zelf een offerte van een Oostenrijkse aannemer gekregen voor mijn eigen woning. Nu heb ik dezelfde woning ook elders gezien, gebouwd door dezelfde aannemer. Echter, ik weet dat de (Oostenrijkse) eigenaar, veel minder betaald heeft voor dezelfde woning. Hoe kan dat?

Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden bij het kopen van een (tweede)woning en of grond in Oostenrijk, als ik dit zelf wil doen? (Hieronder een aantal algemene richtlijnen waar u rekening mee kunt houden bij het kopen van een (tweede) woning in Oostenrijk.)

Ik heb gehoord dat als je een (tweede) woning in Oostenrijk hebt en je verblijft langer dan 2 á 3 maanden in Oostenrijk, dat je moet kunnen aantonen, dat je over voldoende inkomsten beschikt, ook al verblijf je er alleen voor vakantie.

Als je een woning in Oostenrijk koopt, is er dan ook de mogelijkheid om een auto aan te schaffen op Oostenrijks kenteken?

Als je een woning in Oostenrijk hebt, hoelang mag je daar dan rijden met een Nederlands kenteken?

de aankoopfase

Als ik een (nieuwbouw) woning koop in Oostenrijk, krijg ik dan ook te maken met administratieve fiscale, juridische regels etc.?

Wat is het verschil tussen een Ferienpark en een nieuwbouw project van Koopwoningenoostenrijk?

Is de kwaliteit van een woning in een Ferienpark dan wel net zo goed als een ”gewone” woning in Oostenrijk, of hanteert men hiervoor andere (soepelere regels), omdat het hier om een vakantiewoning handelt?

Als je een (tweede) woning in Oostenrijk hebt, mag je daar dan zomaar gaan wonen?

Is het mogelijk om een financiering/hypotheek te krijgen in Oostenrijk?

Wat is het maximale bedrag of percentage dat ik kan lenen voor het kopen van een (nieuwbouw) woning, die door Koopwoningenoostenrijk wordt aangeboden?

Wat zijn de bijkomende kosten waar ik rekening mee moet houden bij het kopen van een (tweede)woning in Oostenrijk?

Zijn er ook verhuurmogelijkheden?

Is verhuur verplicht wanneer je een nieuwbouwwoning koopt in een van jullie projecten?

Zijn de winsten in Oostenrijk uit verhuur belast en zo ja met welk percentage?

Mag ik in een project en of nieuwbouwwoning van Koopwoningenoostenrijk.nl het hele jaar wonen? Of zitten hier beperkingen aan?

de bouwvoorbereidingsfase

de bouwbegeleidingsfase

de opleveringsfase